Tekutá sadba - Hlíva citrónová (Pleurotus citrinopileatus)
Hlíva citrónová - TEKUTÉ MYCELIUM 10ml
Tekuté mycelium je jedním z nejlepších a nejrychlejších způsobů, jak naočkovat substráty pro pěstování hub a naočkovat zrno. Jedná se o směs sterilizované vody, sladových výtažků a živého mycelia.
Detailní informace: stříkačka: sterilní, zajištěná uzávěrem typu luer lock; sladový extrakt: organický med, kukuřičný sirup, kukuřičný cukr, světlý sladový extrakt nebo glukóza.
NEPOUŽÍVEJTE sacharózu (cukr pro domácnost); způsob skladování mycelia: v chladničce, při 1-3°C. VÝJIMKA Mycelium hlívy růžové odumírá při teplotě pod 5 °C.
Proč používat tekutou kulturu? Z několika důvodů: injekční stříkačkou lze živé mycelium snadno vstříknout (naočkovat) do vybraného substrátu, což snižuje riziko kontaminace, protože mycelium pochází ze sterilního prostředí inkubační doba je výrazně zkrácena kolonizace substrátu, zrn je rychlejší, lze jím naočkovat i agarové plotny Neomezený růst mycelia Jakmile je živé mycelium plně kolonizováno v živném roztoku, může být přeneseno do jiného média pro pěstování hub, jako je agar, zrna, nebo použito pro expanzi do větší kapalné houbové kultury.
Hlíva citrónová (Pleurotus citrinopileatus) se přirozeně vyskytuje v Asii a najdeme ji tam především na dřevě dubů, buků, topolů a jilmů.Jeden z nejzajímavějších druhů hlívy s jedinečnou chutí a zajímavým vzhledem, jak již název napovídá, hlíva citrónová tvoří plodnice od světle žluté po zlatavou. Roste v trsech po několika desítkách, vzájemně se překrývajících. Velikost čepiček se pohybuje od 2-5 cm. Kloboučky jsou tenké a křehké, proto se doporučuje sbírat hlavně mladé a nepříliš mladé houbyvelké, když je jejich barva zlatožlutá.Mají lehce nasládlou chuť a jejich dužina je velmi šťavnatá. Tyto houby jsou ideální pro vegetariánská jídla. Stejně jako hlíva ústřičná má i hlíva citrónová mnoho léčivých vlastností, díky čemuž je ceněna po celém světě.