Kombucha - čajová houba
Kultura houby Kombucha přechovávání v litrové sklenici + návod na přípravu napoje.
Kombucha - čajová houba
Kultura houby Kombucha přechovávání v litrové sklenici + návod na přípravu napoje.
Doba trvání sklizně : Několik let
Místo k pěstování : teplé, temné a vzdušné místo.
První zběr : po sedmi dnech
Náročnost : střední
Velikost : průmerně 10cm
Pěstování v interiéru : celoročně
Od středověku je Kombucha a z ní připravený nápoj známý z jižnÍho Ruska a východního Balkánu
jako určitého druhu univerzálního léčivého nápoje k použiťí k vnitřnÍ očistě a regenerace těla.
Púvodně pochází z vychodnÍ Asie kde byly o ní byly první zmíňky. Počátkem 20.stol ho znovu objevila
japonská lékařka na kavkazu, která tam prováděla tam výzkumy dlouhověkosti některých obyvatel vesnice
kteří tento nápoj užívali. Lékařka přivezla tuto houbu do Japonska kde zjednodušila její pěstování a přípravu
tohoto blahodárného nápoje. Touto cestou se přez Filipíny dostala až do Evropy.
Kombucha má velký obsah zdraví prospěšných látek. Čistí krev a je použivána mnoho lidma jako
univerzální léčivý prostředek. Úžívá se při léčení poruchách trávení, poruchách spánku, žlučových kamenů, onemocnění kloubů,
ledvin, jater a vlasů. Léčba Kombuchou pomáhá také při poruchách spánku, obezity, zácpě, průjmu, hemoroidu, vředů,
šedého zákalu a rakoviny.
Kombucha - osvěžujÍci napoj ze sladkého čaje, který prošel fermentací touto houbou jinak zvanou houbou japonskou.
"Poďíl práce" mezi kyselinou houbovou a bakteriema je následovný :
Kyseliny prefermentují cukr na alkohol a tím vytvoří podmínky vhodné pro bakterie.
Bakterie přetvoří alkohol na kyselinu glukuronovou, kyselinu mléčnou, octovou a různé vitamíny. Zdravá houba je krémově bílá nebo lehce světlehnědá, tvrdá a lepkavá. Tu a tam se objeví hnědý povlak který je možné při uvolnění nového Kumbucha umýt.
Výsledný nápoj je sladko-kyselý a obsahuje kvas glukuronový, vitamíny B1, B2, B6, B12 a C také kyselinu listovou, kyselinu mléčnou, aminokyseliny, enzymy a malé mnoźství alkoholu. Obsah alkoholu je průmerně 0,5%. Hlavní působení Kombuchy je diky kyseline glukorunové, která detoxikuje organizmus. Kyselina se slučuje s odpadními látkami v organismu a poté je vylučuje z těla ven.
Kyselina mléčná potlačuje škodlivé bakterie ve střevech a pomáhá procesu trávení.
Ve sklenici naplněné tekutinou se houba drži na hladině. Odrůstajíci časti houby stoupají k hladině a takto ho vyživují.
V krátké době je houba natolik těžká, že klesne ke dnu a následně se na povrchu vytvoří nová kombucha. Nejprve je tenká témeř průhledná.
Po dozrání se houba prenese do nové sklenice. Tímto způsobem získáme novou houbu, čímž si zvětšíme produkci nápoje.
Příprava :
Ingredience pro 1 litr nápoje
kombuchová kultura (jedna nebo více)
1 l vody
70 - 100 g cukru - klasický bílý rafinovaný cukr, tj. čistá sacharóza. Jiná sladidla (např. třtinový cukr, hnědý cukr, melasa či med)
mohou být pro člověka zdravější, ale pro výrobu kombuchového nápoje se nedoporučují, protože kromě sacharidů obsahují i jiné látky,
které brzdí vývin mikroorganizmů čajové houby a nezabezpečují jim dostatečný přívod energie, který potřebují ke správnému fungování.
Navíc med má bakteriostatický účinek (= potlačuje růst bakterií), přitom mezi nimi nerozlišuje, a tak zabraňuje rozmnožování i užitečných
bakterií kombuchy, čímž ji po nějaké době zahubí. Laicky řečeno, tato náhradní sladidla kvasinkám „nechutnají“ a výsledkem je, že nápoj má
pak nejen horší chuť a vzhled, ale hlavně menší množství prospěšných látek, pro které se vlastně vyrábí. Umělá sladidla nelze použít
vůbec, jelikož neobsahují sacharidy, a tudíž nemohou sloužit jako výživa pro kombuchu. Pokud chceme minimalizovat obsah cukru ve výsledném
nápoji, necháme kombuchu kvasit o pár dní déle. Čím více cukru, tím rychlejší je kvašení.
2 sáčky čaje - nejlépe je používat černý čaj. Sice je možné připravovat kombuchový nápoj i z čaje zeleného či bylinkového, ale
vzhledem k tomu, že kombucha potřebuje určité látky (hlavně minerální soli a dusík), které černý čaj má, ale zelený ani bylinkový ne, měl by se
používat čaj černý. Navíc, éterické oleje některých bylin mají bakteriostatický či dokonce baktericidní (= zabíjí bakterie) účinek, takže to s
kombuchou může dopadnout jako v případě medu. Byliny mohou obsahovat i nevítané mikroorganizmy, které nemusí být během louhování čaje zničeny.
Mohly by pak čajový nápoj pokazit. Ohledně alternativ černého čaje tedy platí to samé co u alternativ bílého cukru - kombuše to neprospěje a
výsledkem bude menší množství zdraví prospěšných látek ve výsledném nápoji.
100 ml hotového kombuchového nápoje
Dále budete potřebovat: nádobu ze skla, porcelánu či keramiky s širším otvorem (doporučuji třílitrovou zavařovací sklenici na okurky)
čistou látku, gázu nebo papírový ubrousek
gumičku
Postup:
Čaj zalijeme horkou vodou, necháme 10 - 15 minut vylouhovat. Poté odstraníme čajové sáčky, čaj osladíme cukrem a necháme vychladnout pod 30 °C (teplý nálev může kulturu zničit). Vychlazený čaj přelijeme do nádoby ze skla, porcelánu či keramiky, přilijeme hotový kombuchový nápoj a na hladinu položíme kombuchovou kulturu hladkou stranou nahoru (pokud dáváme více kultur najednou, tak starší
umístíme pod novější). Kultura může plavat nebo klesnout ke dnu. Nádobu překryjeme kusem čisté látky, gázy nebo papírovým ubrouskem a zagumičkujeme, aby se do nápoje nedostaly nečistoty. Kvasnou nádobu postavíme na klidné, teplé místo. Důležitý je čerstvý vzduch a teplo. Světlo není potřebné. Prudké sluneční světlo škodí. Necháme stát 7 - 10 dní.
Po této době čistýma rukama vyndáme houby (na hladině se nám během kvašení vytvořila nová houba) z kvasné nádoby, propláchneme je pod vlažnou tekoucí vodou, abychom odstranili všechny odumřelé části (tmavě hnědá vlákna a skvrny) a položíme je na čistý talíř.
Hotový nápoj scedíme přes sítko a nalijeme do lahví. Stranou si necháme 1 dcl hotového nápoje, kterým naočkujeme novou várku.
Proces opakujeme. Hotový nápoj se uchovává v ledničce.